3 opravila pri vodenju EU sofinanciranih projektov

Post date: May 30, 2016 9:27:57 AM

Že več kot 10 let sodelujem pri EU-sofinanciranih projektih, kot so Tempus, Lifelong Learning - Leonardo da Vinci, Erasmus Multilateral in podobni. Običajno projekti trajajo 2 leti in v njih sodeluje 5-10 tujih partnerskih podjetij. Partnerji prihajajo iz različnih tipov organizacij: nevladnih organizacij, podjetij, javnih fakultet in inštitutov, združenj, malih in srednjih podjetij in podobno. Nacionalna raznolikost, vrsta organizacije in človeška karakternost je res osupljiva. V grobem je v vsakem projektu 10-30 strokovnjakov.

Rezultat iskanja slik za eu projects

Tukaj je nekaj razmišljanj v zvezi z nekaterimi pomembnimi vidiki vodenja takšnih projektov:

1. Dovolj zgodaj preverite odzivnost partnerjev.

Ljudje se ne bodo spremenili. Če so neodzivni že v času pisanju prijave na projekt, bodo ostalih neodzivni do konca. Smo, kdor smo, zato partnerje izbirajte pametno.

Sam uporabim naslednji trik: pošljem jih predlogo NDA(pogodba o nerazkrivanju informacij) potencialnemu partnerju in merim odzivni čas. V kolikor dobim vrnjeno podpisano predlogo v kratkem času (npr. v 3 dnevih ali manj), je to zame dober znak, zato tega partnerja tudi izberem.

2. Uporabljajte centralni sistem za upravljanje z dokumenti in naučite partnerje kako ga uporabljati. Ne uporabljate pošiljanja dokumentov preko e-pošte.

Brez tega boste na koncu imeli nešteto verzij enega dokumenta. Pri nekaterih projektih uporabljamo Google Drive, pri drugih Dropbox, Sharepoint ali pa samostojno razvijemo namenski sistem za upravljanje z dokumenti.

Kateri je boljši? Iz mojega vidika je tisti, ki:

  • Je lociran v oblaku and dostopen preko interneta.
  • Ima avtomatizirano sinhronizacijo dokumentov preko namizja.
  • Je z IT vidika enostaven za administracijo.
  • Je zavarovan in lahko preprosto urejamo dostop različnim partnerjem.
  • Je tipa “namesti” in “pozabi”.
  • Vključuje sinhrono (hkratno) urejanje dokumenta.

Resnica je, da ljudje sovražijo nalaganje dokumentov na neko mesto. Zato se morajo dokumenti sinhronizirati brez posredovanja uporabnika.

Sam dam glas Google Drive-u, katerega uporabljam od leta 2006 pri različnih projektih. Ni popoln, ampak opravlja svojo nalogo.

3. V vsakem trenutku pokažite zanimanje za projekt.

Ne izmišljajte si smešnih izgovorov, če ste v zaostanku ali ste pozni z rezultati. Plačani ste, da naredite nalogo, zato jo tudi naredite. Kakšen je projektni načrt, ste vedeli že pri pisanju projektne prijave. Če ne morete narediti naloge, pod-pogodbeno delo predajte nekomu, ki bo to opravil za vas. Ne delujte kot 5 kolo. Potem vas bodo povabili k naslednjemu projektu. To je tudi vaš cilj, ali ne?

Kakšne so vase izkušnje?

Več o vodenju EU projektov.

Več o pripravi in pomoči pri pisanju prijave na EU projekte.

Ostali članki: https://www.linkedin.com/in/tomislavrozman/detail/recent-activity/posts/